Zeytin ağacı , tarihte bolluğun ,kutsallıgın ve saglıgın sembolüdir . Bütün ağaçların başı olma özelliğinden ötürü ,başka ağaçlar hakkında hiç bu kadar efsane üretilmemiştir.Doğanın bir mucizesi olarak kabul edilmiştir.Zeytin ağacı normalde dikkat edilip bakılırsa bir bayan olduğunu farkedebilirsiniz.:)
Zeytin in barış sembolü olması ile ilgili meşhur efsane ise şu şekilde ;
Tanrı bir gün insanların çok kötü işler yaptıgını düşünerek , insanları yarattıgına çok pişman olmuş.ve yarattığı tüm insanları bir bir yok etmeye karar vermiş. İşte o biri ise Nuh Peygamber'miş .Tanrı Nuh Peygamber' e yakında çok büyük bir tufan kopacağını ve yeryüzünün sular içinde bırakacağını söylemiş. Tanrı , Nuh Peygamber'e ondan inananların kurtulması için bir gemi inşa etmesini , türlerin devam etmesi için bir dişi ve bir erkek hayvanı gemiye almasını emretmiş. Ayrıca uzun zaman yetecek yiyecek içecek konulması gerektiğini hatırlatmış. Nuh Peygamber sonradan , Tanrı'nın emirlerini yerini getirmiş. Gemide geçirdikleri 40.günde tufanın bitip bitmediğini anlamak için bir güvercin uçurmuş.Güvercin konacak bir toprak bulamadığı için geri dönmüş.Nuh peygamber 7 gün sonra tekrar salıvermiş. Güvercin 7 gün sonra kara parçasına ulaştığını ve tufanın sona erdiğini simgeleyen bir ZEYTİN DALIYLA geri dönmüş.İşte o gün bu gündür insanoglu için yeni bir yaşamın başlangıcı olmuş.
Zeytin ' in barış semboli olmasının ana hikayeside işte bu şekilde .
ZEYTİN demişken , birazdan zeytinden bahsedelim .
Kaliteli Zeytin Üretilmesi için 3 kurala dikkat etmek gerekir.
SAĞLAM ZEYTİN DANESİ
Ezik , çürük,hasar görmüş ,beklenip yerden toplanmış zeytinler ile dalından özenle toplanmış sağlam daneler bir arada işlenmemelidir.
TEMİZ VE TEKNİĞİNE UYGUN İŞLEM
Sıkıma girecek olan sağlam daneli zeytinden önce sıkılan partide sağlam dane olmasına dikkat edilmelidir. Daneler işleme girmeden önce iyice yıkanmalı.Yıkama suyu periyodik olarak değiştirilmesine dikkat edilmeli . Yoğurma işlemi 30 dk.kadar sürmeli 30 derecenin üstüne çıkmamalıdır.
UYGUN SAKLAMA KOŞULLARI
Zeytinyağı ısı,ışık,hava dan zarar görür. Zeytinyağı bulunduğu ortamdan koku çektiği için çevrede koku oluşturan herhangi bir etkenin olmadığı ,ısı değişimin kontrol edilebildiği binalarda ,posası alanabilen hava ile ilişkisi kesilebilen temiz paslanmaz çelik tanklarda saklanmaktadır.
Zeytinyağı Nedir ?
Zeytine hiç bir kimyasal işlem uygulanmadan doğal yöntemlerle hamur haline getirildikten sonra sıkılarak elde edilen yağ çeşidir. Değişik yöntemler uygulandığı için , Her zeytinyağı naturel sızma zeytinyağı değildir.Düzgün ve bilimsel olarak sıkılan zeytinyağları uygun şartlarda yapıldığı takdirde, naturel sizmalığını korumaktadır. Bu nedenle zeytin toplama işlemlerinden tutunda , sıkma işlemlerine kadar ince detayları bilmeli ve uygularkende dikkat edilmelidir.
Zeytinyağı Çeşitleri
Naturel Zeytinyağı : Zeytin ağacı meyvesinde doğal niteliklerinde değişikliğe neden olmayacak bir ortamda yıkama ,dekantasyon ,santrfüj ve filtrasyon işlemleri gibi mekanik veya fiziksel işlemler uygulanarak elde edilen ; kendi kategorisindeki ürünlerin fiziksel , kimyasal ve duyusal özelliklerini taşıyan yağları ifade eder.
Naturel Sızma Zeytinyağı : Doğrudan tüketime uygun ,serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her 100 gr da 0.8 gramdan fazla olmayan zeytinyağlarıdır. Duyusal testte meyvemsiliği sıfırdan büyük ve kusursuz olmalıdır.Özellikle çiğ olarak tüketilir. Salatalarda ,kahvaltıda ve soslarda kızartmalarda ,börek ve hamur işlerinde ,pilav ve makarnalarda kullanılabilir.
Natürel Birinci Zeytinyağı : Dogrudan tüketime uygun , serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her 100 gr da 2,0 gramdan fazla olmayan zeytinyağlarıdır. Duyusal testte kusur toplamı en fazla 3,5 ve meyvemsiliği sıfırdan büyük olmalıdır. Çig olarak tüketilmesi tavsiye edilir.
Ham Zeytinyağı /Rafinajlık : Serbest asitliği oleik asit cinsinden her 100 gr.da 2,0 gramdan fazla olan veya duyusal testte kusur toplamı 3.5 dan yüksek olan ve karekteristik özellikleri bakımından doğrudan tüketime uygun olmayan, rafinasyon için uygun zeytinyağlarıdır. Rafine edilmeden kullanılmması tavsiye edilir.
Rafine Zeytinyağı : Ham zeytinyağının doğal trigliserid yapısında değişikliğe yol açmayan metotlarla rafine edilmeleri sonucu elde edilen ve serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her 100 gr.da 0,3 gramdan fazla olmayan zeytinyağıdır. Kızartmalar, pasta ,börek ve tatlı çeşitlerinin yapım aşamasında kullanılması tavsiye edilir.
Riviera Zeytinyağı : Rafine zeytinyağı ile dogrudan tüketime uygun natürel zeytinyağları karışımından oluşan ve serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her 100 gr.da 1,0 gramdan fazla olmayan zeytinyağıdır. Tencere yemeği, kızartmalar , salatalar ,pasta,börek ve tatlı çeşitlerinin yapımında , pilav ve makarnalarda kullanılır.
Çeşnili Zeytinyağı : Zeytinyağlarına değişik baharat , bitki ,meyve ve sebzelerin ilave edilmesi ile elde edilen ve diğer özellikleri açısından kendi kategorisindeki ürünlerin özelliklerini taşıyan zeytinyağlarıdır. Örneğin ; sarımsak,biber,limon aromalı zeytinyağları gibi. Genellikle çiğ olarak salatalarda ,kahvaltıda ve soslarda kullanılması tavsiye edilir.
ZEYTİN
ERKEN HASAT ZEYTİNYAĞI
ERKEN HASAT ZEYTİNYAĞI, Olgunlaşmamış zeytinden elde edilen zeytinyağı çeşitidir. Ekim ve Kasım Ayları arasında yapılır.
Zeytin rengi yeşil ve yeşilden siyaha dönen zamandır. Aralık ayına doğru zeytinler toplanırken ise rengi siyahtır.Erken Hasat Yeşil zeytinde %100, Siyah zeytinde ise %1 antioksidan olduğudur.
Zeytinyağının rengi sarı, açık sarı veya yeşil olabilir. bu nedenle Rengi kalite göstergesi değildir.
Zeytinleri toplarken ayrıca dikkat etmek gerekir.Çünkü Zeytinyağının iyi olması için, zeytinlerin toprağa değmeden toplanması ve mümkünse elle toplanması ve toplama esnasında zeytinin fazla güneşte kalmamasi gerekmektedir.Toplanan zeytinler, kasalara konulup en kısa zamanda (2 - 8 ) saat içinde sıktırmak lazım.Sıkma işlemlerinin yapıldığı makine önceden temizlenmemiş ise (zeytin hamur kalıntıları kalmış ise) zeytinyağı tadını ve kalitesini bozabilir.
Zeytin ağacına ne kadar iyi bakarsak verimi o kadar yüksek olur. Ağaçların ve arazinin bakımına o yüzden özen göstermeliyiz. Ocak ayından başlayıp her ay ağaç ve arazi için yapılması gereken budama, gübreleme, sulama ,ilaçlama gibi işlemlerin bulunduğu çalışmalar yapılmalıdır.
Zeytin Meyvesinin İçerdiği Maddeler
Yag %22.0
Su %50
Şeker %19.1
Selüloz %5.8
Protein %1.6
Kül %1.5
İyi Naturel Sızma Zeytinyağı Nasıl Anlaşılır?
Olumlu Özellikleri
Naturel Sızma Zeytinyağlarını kokladığınızda çağla ,badem, çimen, elma, yeşil dal veya sebze (bezelye ,enginar vb.) kokularını almalısınız. Hissettiğiniz koku güzel ve hoş geliyorsa, Ağza alınan zeytinyağını diliniz ve damağınızda gezdirdiğinizde , badem veya olmamış yeşil zeytin acılığı dilde hissediliyorsa, Bogazınızda yanma olup, bu acılık yemek borunuza doğru inmiyor ise zeytinyağının iyi olduğunu naturel sızma olduğunu düşünebilirsiniz.
Meyvemsi : (Fruity ) : Bu özellik taze zeytin meyvesinin dalından koptuğu andaki tat kokusu ve aromasıdır. Taze sıkılan zeytinlerden elde edilen yağlarda meyvemsilik özelliği yüksektir.
Acılık ( Bitter ) : Hoşa giden bir acılıktır. Kimi zaman badem acılığı, kimi zaman karabiber acılığı şekilde tanımlanır.
Yakıcılık (Pungent): Ağza alınan az bir miktar yağ ile hava sirkulasyonu ile boğaza taşındığında geniz ve boğaz da ısırıcılık yakıcılık hissedilmesidir. Ağızdan başlayarak, boğazın tam yutkunma noktasına kadar hafif 1 yakma hissi bırakmalıdır. Yemek borusunda yakıcılık hissi olmamalıdır.
Olumsuz Özellikleri
Eğer zeytinyağını kokladığınızda ağır bir koku alıyorsanız (sirkemsi, küf, metalik, ransid, ahşap,saman, karasu, toprak) zeytinyağın tadı tatlı olup acılık yok ise, boğazınızdan yemek borunuza doğru bir yanma olup,yemeklerden sonra midenizde yanma oluyor ise naturel sızma zeytinyağı olmadığını düşünebilirsiniz.
Zeytinyağı Nasıl Korunmalı
Pad şişelerde korunmamalı.Bayanlarda özellikle göğüs kanserine neden olmakta.
Işık, Hava, Su veya Nem, Sıcaklık tan korumalıyız yoksa tadında ve kalitesinde bozulma olabilir.
Yol boyunca dışarıda güneşe maruz kalmış zeytinyağlarını satın almamalıyız.
Karanlık ve Renkli ve koyu cam şişelerde saklanmalıdır.
Zeytin ve Zeytinyağı
Zeytin ve Zeytinyağı
Zeytinyağının Sağlık açısından Bizlere Faydaları Nelerdir?
Zeytinyağı güçlü bir antioksidandır. Bu nedenle cildin erken yaşlanmasını önler. Düzenli olarak kullanılırsa cildin parlak olması saglar,
İçerdiği A,D,K,E vitaminleri ve vücüdun doğal koruyucusudur.
E vitamini ile karaciğer, damar çeperleri, alyuvarlar, adaleler, beyin gibi dokular üzerinde koruyucu etkisi vardır.
Zeytinyağındaki karmaşık fenoller, göğüs kanserinden olan HED genini engellemede büyük ölçüde yardımcı olur.
İspanyol Bilim adamları zeytinyağı kullanımını, AIDS mikrobu olan HIV'ın yayılmasını azalttığı yönünde açıklama yapmışlar.
Makyaj temizleyicisi olarakda kullanılabilir. Bu sayede cildi tahriş etmez.Ama fazla kullanıldığında problem olabilir.
Günde 2 çorba kaşığı zeytinyağı, yemek, koroner kalp rahatsızlığını (CHD) riskini azaltır.
Sarımsaklı zeytinyağı astım, damar sertliği, yüksek tansiyon tedavisinde yardımcı olarak kullanılır.
Yağsız inek sütüne, zeytinyağı katıldığında anne sütü kadar doğal bir besin kaynağı özelliği taşır.
Hazmı kolaylaştırır.
Çatlak ve kuru ayak tedavisinde birebirdir.
Kanın pıhtılaşmasını azaltır ve kalp riskini düşürür.
Kulak ağrıları için hafif ısıtılan ılık zeytinyağından kulağa 1-2 damla damlatıldığında iyi sonuç alınır.
İçinde bulunan 'oleocanthal' maddesinden ötürü Alzehemir hastalığının önlenmesi saglanır.
Kas kramplarını tedavi eder.
İçinde bulunan antioksidanlar sayesinde kanser riskini azaltır.
Zeytinyağı ile yapılan masaj kan dolaşımını arttırır.
Zeytinyağı güneşlendikten sonra deriye uygulanmasını ,yavaş büyüyen tümörle deri kanserine karşı koruyucu bir etki olabileceği söylenmektedir.
Son olarak Saçlarada faydası olmaktadır.Genelde bayanlar tarafından yapılan Sarımsak , yumurta sarısı ve , zeytinyağını saçınıza sürdüğünüzde, saçınızın hem gür hemde parlak olduğunu farkedeceksiniz . (Test edilmiştir)
Umarım şimdiye kadar zeytin ve zeytinyağı ile ilgili açıklayıcı bilgilerimin faydası olmuştur. Artık bu saatten sonra zeytinyağı kullanmaya can atacağınızı düşünüyor gibiyim. Ben mi çok uzun zamandır müdavim zeytinyağı kullanıcı iken; Seneler sonra hobi olarak başladığım yemek blog yazarlığı sonucunda kendimi zeytin ve zeytinyağı'ın içinde buluverdim.Aslında seneler önce eşim zeytinyağı hayalini anlattıgında çok zor diye söylediğimi hatırlıyorum. Atalarımızın bir sözü vardır; armut dibine düşer çok doğru söz kendime bakıyorumda önceden hayır demiştim ama şimdi bu iş için çabalıyorum.
Aile kurduğunuzda , Her zaman işler istediğiniz gibi olmuyor.ve öncelikleriniz varken, kendinizi geri plana atıyorsunuz.İşte bu yüzden işlerimiz yavaş ve aheste bir şekilde devam ama emin adımlarla ilerliyor. Sonuçta butik zeytinyağı satışı yapmak da ayrı bir keyif. Aaa bu sırada satış noktası yapacağımız yer eski bina olduğu için , yıkıldı ve inşaatı sürüyor bittiğinde LEZZET TRAMVAYI adı altında satışa başlayacagız .Ayrıca Her ay inşaatı kontrole gittiğimde dogrudur. Ama nedense şu inşaat sektörüde ayrı bir olay :)))
ve son olarak da; Bu sene eşim ile , namı diğer adı @Gurmes2015 ile zeytinyağı projelerimizde bir atılım daha yaparak büyütmeyi düşünüyoruz.Ama herşey nasip kısmet
İşte bizde işler bu şekilde efendim İlk yazıma başladığımda söylediğim gibi; bu işe gönül verecek adaylara önerim ; Zevkli fakat , çok uğraşı isteyen bir iş .
Bu kadar zeytin ve zeytinyağı yazışmasından sonra; yazıma
Bedri Rahmi Eyüpoğlu'nun Zeytin Şiiri ile sonlandırıyorum.
SİTEM
Önde Zeytin Ağaçları arkasında yar
Sene 1946
Mevsim
Sonbahar
Önde Zeytin Ağaçları neyleyim neyleyim.
Yar Yar !.. Seni Kara saplı bir bıçak gibi sineme sapladılar.
Değirmen misali döner başım
Sevda Değil bu bir hışım
Gel gör beni darmadağın
Tel Tel çözülüp kalmışım
Yar Yar !.
Canımın çekirdeğinde diken
Gözümün Bebeğinde sitem var.
Sevgiyle Kalın
LEZZETE GIDEN YOLCULUK
LEZZET TRAMVAYI İLE BAŞLAR
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder