Bir çok Anne bebeklerinin iştahsız olmasından yakınırlar. Bu durum başına gelen anneler için bu yazımızda bir takım bilgileri paylaşacağız. Sevgili anneler çocuklarınızın iştahının açık olmasını istiyorsanız, bu yazımızı dikkatli bir şekilde okuyun.
Anne ve Bebek Sağlığı İçin: Omega-3
Her mevsim alınması önerilen Omega-3 yağ asitleri, annelerin doğum öncesi ve sonrası sağlığında, çocuğun ise zihinsel ve bedensel gelişiminde önemli rol oynuyor. Anne ve bebekteki Omega-3 eksikliğini gidermek için, sadece soğuk denizlerde yaşayan balıklarda yüksek oranda bulunan Omega-3 yağ asitleri takviyesi gerekiyor.Önemli bir Omega-3 deposu olan Seven Seas’in şurup ve kapsül formundaki ürünleriyle bu eksikliği gidermek mümkündür.
Kolay içilebilmesi için portakal suyu ve kiraz aromasıyla tatlandırılan Seven Seas’in çocuk sağlığına olumlu etki yapmaktadır. Yetersiz uyku düzeni ve olumsuz davranış gibi hiperaktivite belirtileri gösteren, dikkat eksikliği ve okuma güçlüğü problemi olan çocuklarda Seven Seas kullanımı, belirtilerin aza indirilmesinde etken oluyor.
Omega 3 nasıl etki ediyor?
Bebeklerde beyin gelişiminin büyük kısmı, hamileliğin son 3 ayında ve doğumdan sonraki 12 ayda meydana geliyor. Anne sütü bu süre boyunca bebek için tek besin kaynağı olduğundan, annenin aldığı Omega-3 takviyesi, bebeklerde beyin gelişimini destekliyor, iştahsızlığı ve huzursuz uyku dönemlerini azaltıyor. Eğer anne hamilelik ve emzirme döneminde bebeğin gereksinimini karşılayacak oranda Omega-3 almazsa, vücundaki depoları kullanmaya başlıyor.
kaynak http://www.bilgilersitesi.com/bebeklerin-istahi-nasil-acilirbebegimin-istahini-nasil-acabilirim-bebegimin-istahi-yok-cocuklarin-istahi-nasil-acilir.htmlBebeklerde İştah Azalması Durumunda Ne Yapılmalı?
İştah Azalması Nedir?
1 ila 3 yaş arasında bebeklerin iştahlarının azalması normaldir. Bu durum yanlış olarak; bebeğin yeterince yemek yemediği, hiç acıkmadığı ya da siz ona yedirmezseniz hiç yemek yemeyeceği şeklinde algılanabilir.
Bebeğinizin enerjisini ve gelişimini olumsuz etkilemediği sürece, iştahın azalması normaldir.
Bebeğinizin enerjisini ve gelişimini olumsuz etkilemediği sürece, iştahın azalması normaldir.
Sebepleri Nelerdir?
1 ila 3 yaş arasındaki bebeklerin çoğu ilk yıl 7-8 kg. alabilmelerine rağmen, takip eden yıllarda yılda 2-2,5 kg arası alırlar. 2-3 yaşlarındaki bebekler 3-4 ay boyunca hiç kilo almayabilirler. Artık bir yaşındaki kadar hızlı büyümedikleri için daha az kaloriye ihtiyaç duyarlar ve iştahları azalmış gibidir (bu duruma psikolojik anoreksiya denir). Çocuğun ne kadar yemek yiyeceğine karar vermesi beynindeki iştah merkezleriyle alakalıdır. Bebekler büyümek ve enerji sağlamak için ihtiyaçları kadar yemek yerler.
Birçok ebeveyn bebeklerini, ihtiyaçları olandan daha fazla yemek yemeleri için zorlar çünkü bebeklerinin iştahsız olmalarının, yetersiz beslenmeye ve sağlık problemlerine yol açabileceğini düşünürler. Bebeği yemek yemeye zorlamak onun iştahının daha da azalmasına neden olur.
İştahın Azalması Ne Kadar Sürer?
Bebeğinizin ne kadar yemek yiyeceğine, kendisinin karar vermesine izin verirseniz, yemek yeme düzeninin yaklaşık 2 ila 4 hafta içinde iyileştiğini fark edebilirsiniz. Büyüdükçe ve yemek yemeye ihtiyaç duydukça bebeğiniz iştahı açılır.
Öğünlerine Dikkat Edin
Bebeğinizin iştah merkezine güvenin. Bütün bebekler ihtiyaç duydukları kadar yerler. Bebeğinizin beyni, onun normal enerji ve gelişim için gerekli miktarda kalori almasına yardımcı olur.
Sizin tek yapmanız gereken, ona besin değeri dengeli gıdalar sunmaktır. Bebeğiniz acıktığı zaman yemek yer. Eğer bir yemek zamanı geldiğinde acıkmamış olursa, bir sonraki öğüne kadar mutlaka acıkacaktır. Ona yemeği hatırlatmanız ya da daha fazla yemek yemesini söylemeniz, olumsuz etki yaratır.
Öğünler Arasında Atıştırmasına İzin Verin
Çocukların hiç acıkmıyor gibi görünmelerinin en önemli nedeni atıştırmak için çok fazla gıda tüketmeleridir. Bebeğinizin, midesi açken yemeğe katılmasını sağlayın. Ona atıştırması için günde en fazla iki kez, sadece istediği zamanlarda yiyebileceği besleyici gıdalardan verin.
Vereceğiniz atıştırmalık yiyeceklerin ana yemeklerde yiyeceği miktarın 1/3’ten fazla olmamasına dikkat edin. Öğünler arasında susadığında ona su verebilirsiniz. Bebeğinizin bir günde içeceği meyve suyu miktarının günde 180 ml’den fazla olmamasına dikkat edin. Eğer atıştırmak için bir şeyler yemezse ana yemek zamanı geldiğinde iştahının nasıl olduğunu gözlemleyin. Arada sırada öğün atlaması önemli değildir.
Kendi Kendine Yiyebiliyorsa Zorlamayın
Bazı iştahsız bebeklerin ebeveynleri, bebeğin kaşığını alarak yemekle doldururlar ve gülümseyerek, bebeklerini kandırarak yemek yedirmeye çalışırlar.
Bebeğiniz, kaşığı kendi kendine kullanabilecek kadar büyüdükten sonra (12 ila 15 aylık olana kadar), onu kaşıkla beslemeye çalışmayın. Eğer bebeğiniz acıktığında kendi kendisini besleyecektir. Yeme problemlerinin en önemli nedeni, bebeğe zorlayemek yedirmeye çalışmaktır.
Eliyle Tutabileceği Gıdalar Verebilirsiniz
Elle yenebilecek gıdalara bebek 6 ila 8 aylık olduğunda başlanabilir. Bu tip gıdalar kaşığı kullanamıyorken bile, bebeğinizin, kendi kendine beslenebilmesini sağlar. Bebeklerin fazla süt ya da meyve suyu içmeleri, katı gıdalara karşı iştahsız olmalarının en yaygın sebeplerinden biridir.
Günde 500 ml’den Fazla Süt İçirmeyin
Sütteki kalori miktarı, çoğu katı gıdada bulunan kalori miktarına eşittir. Çok fazla süt içen bebeklerin midelerini dolar ve iştahları kapanır. Aşırı süt ve meyve suyu içirmeniz ve katı yiyeceklere karşı iştahsız olmalarının en önemli sebebidir.
Yiyebileceğinden Fazla Vermeyin
Eğer bebeğinize yiyebileceğinden daha fazla yemek verirseniz, iştahı azalır. Ona büyük bir tabak içinde, az miktarda yiyecek verirseniz, bu yiyeceği bitirdikten sonra kendisini başarılı hisseder.
Eğer daha fazla yemek yemeyi ister gibi görünürse, önce onun sizden yemek istemesini bekleyin. Sevmediği yiyecekleri kesinlikle yedirmeye çalışmayın.
Günlük Vitamini İhmal Etmeyin
Vitamin takviyeleri, şart değildir ve normal dozlarda alındıklarında zararlı değildirler. Bebeğinizin daha iyi beslenmesine yardımcı olurlar.
yemek Yedirme Problemleri Nasıl Önlenebilir?
Yeme güçlüklerini önlemenin en önemli yolu, bebeğinize mümkün olan en erken zamanda, kendi kendisini nasıl besleyebileceğini öğretmenizdir. Bebeğiniz 6 ila 8 aylık olduğunda, ona elleriyle tutarak yiyebileceği gıdalardan verebilirsiniz. 12 aylık olduğunda bebeğiniz kaşık kullanmaya başlar ve 15 aylık olduğunda kendi kendini besleyebilecek duruma gelmiş olmalıdır.
Kendi kendisini besleyebilecek kadar duruma gelene kadar, bebeğinizi beslerken, onun yemek için kendisini hazırlamasını bekleyebilirsiniz. Ne kadar hızla yemek yiyeceğine kendisinin karar vermesine (örneğin yemek yemek istemediğinde kafasını çevirmesi gibi) izin verin. Bebeğiniz farkında olmadan ağzını açtığında yemeği ağzından içeri sokmaya çalışmayın. İçtiği şişeyi, yemek yediği kabı ya da tabağı bitirmesi için onu zorlamayın.
Ne Zaman Uzmana Başvurmalıyım?
Bebeğiniz kilo kaybediyorsa,
Bebeğiniz son altı ayda hiç kilo almadıysa,
Bebeğiniz hastalık belirtileri (ishal, ateş vb.) gösteriyorsa,
Bebeğiniz bazı yiyecekleri geri çıkarıyorsa ya da kusuyorsa,
yemek yemediği için bebeğiniz cezalandıranlar varsa,
Yukarıda tavsiye edilen yöntemleri uygulamanıza rağmen, bebeğinizin durumunda son bir ay içinde hiçbir gelişme olmadıysa,
Başka sorularınız ya da endişeleriniz varsa uzmana başvurup profesyonel yardım almalısınız.
Bebeğiniz son altı ayda hiç kilo almadıysa,
Bebeğiniz hastalık belirtileri (ishal, ateş vb.) gösteriyorsa,
Bebeğiniz bazı yiyecekleri geri çıkarıyorsa ya da kusuyorsa,
yemek yemediği için bebeğiniz cezalandıranlar varsa,
Yukarıda tavsiye edilen yöntemleri uygulamanıza rağmen, bebeğinizin durumunda son bir ay içinde hiçbir gelişme olmadıysa,
Başka sorularınız ya da endişeleriniz varsa uzmana başvurup profesyonel yardım almalısınız.
Yemek yemeyen çocuğa ne yapmalı?
Yemek yemeyen çocuklar için ne yapılabilir? Psikolog Berrin Göncü, ‘Yemezse aç bırakın’ anlayışını bırakarak, anne ile çocuk arasında yaşanan yemek yemeyi sevdiren 10 kuralı şöyle aktarıyor:
“Yemezse aç bırakın. Nasıl olsa diğer öğünde yiyecektir” diye alışıla gelmiş psikolog öğüdünü bir yana bırakan psikolog Berrin Göncü Işıkoğlu, Moral Dünyası Dergisi’ndeki yazısında anne ile çocuk arasında yaşanan yemek yemeyi sevdiren 10 kuralı şöyle aktarıyor:
1. Müsaade edin: Bu özerklik duygusunun gelişimi açısından gereklidir. Gereksiz titizlikten kaçının. Muhtemelen döke saça yiyeceği için üstü kirlenecektir. Bırakın, yemekten keyif alsın.
2. Bol seçenek sunun: Birlikte alışverişe ve pazara gidin. Yemek seçimini beraber planlayın. Çocuğunuzu yemek ve sofra hazırlama sürecine dâhil edin. Bazen servisi ona yaptırabilirsiniz. Yiyeceklerin sunumunda renk, koku ve görünümüne özen gösterin. İştahsız bir çocukta besin miktarını artıramayacağınıza göre içeriği zengin enerjik yiyecekleri tercih edin. Yani kalorisi yüksek, hacmi düşük besinler!
3. Düzenli, huzurlu ve eğlenceli yemekler: Geç kalkıp geç kahvaltı yapan bir çocuk için öğle yemeği sorun olacaktır. Dolayısıyla uyku saatlerini iyi ayarlamamız gerekli. Yeme süresi ise yarım saati, en fazla 45 dakikayı geçmemeli.
4. Miktara ve saate dikkat: Bilhassa yemekten 1 saat önce sıvı tüketimini azaltın. Fazla süt tüketimi de kansızlığa yol açarak iştahını etkilemektedir. Günlük 500 ml süt okul öncesi çocuk için yeterlidir.
5. Örnek olun: İngiltere’de Oxford Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma abur cuburun beslenmeyi olumsuz etkilemesinin yanı sıra çocukların öğrenme zorluğuna ve davranış sorunları yaşamasına yol açtığını da ortaya koydu. Bu gerçekten hareketle sadece öğün aralarında değil, yemekten sonra da ödül olarak tatlı şekerleme çikolata vermeyin.
6. E3N+ÇN kuralını uygulayın: Ebeveyn, ‘Ne, Nerede, Ne zaman’ı belirler. Ne kadar sorusunu ise Çocuk karar verir. Anneler bazen çocuğun mide kapasitesini göz ardı edebiliyor. Bu kuralı uygularken çocuğun mide kapasitesini göz ardı etmeyerek, öğünlerden sonra miktarla ilgili “Az yedin” şeklinde yorum yapmayın.
7. Acıkmadan yedirmeyin: Beslenmesini içsel uyaranlara (açlık-tokluk) göre ayarlayın. Yemek öncesi enerji harcayacağı etkinlikler belirleyin. Kovalamaca, top oynamak, açık havada yürüyüş yapmak, parka gitmek ve bisiklete binmek gibi.
8. Dış uyaranlardan kurtarın: Vücut fonksiyonlarını parasempatik sistem (iradedışı sinir sistemi) düzenler. Dolayısıyla sakin bir ortamda yemek yedirmeniz gerekir. Reklamlarla, müzik kanallarını izleyerek yedirmek ruhsal gelişimini olumsuz etkilemektedir. Yemek esnasında çevre uyaranlarını en aza indirin. Bebek aşırı uyaranla karşılaşırsa, bedensel uyaranları yani açlık duygusunu hissedemez.
9. Uygunsuz davranışta mola: Pazarlık yapmayın. Amacı ilgi çekmek olabilir. İlgisizmiş gibi davranın. Aksi takdirde ilgi çektiğini fark ettiği anda isteklerinizi yaptıramazsınız. Bir besini ısrarla reddediyorsa bir dönem o yiyeceğe ara verin, sonra deneyin. Aşırı ısrarcı, tehditkâr davranmayın.
10. Anaokulunda başlayabilir: Çocuklar taklit ederek öğrenir. Kalabalık bir aileniz varsa bunun çocuğunuza sağlayacağı avantajdan istifade edin. Çekirdek aile iseniz anaokuluna başlaması faydalı olur. Diğer çocukları izleyerek yeni yeme davranışları geliştirir. Sizinle yemediği pek çok şeyi grup ortamında yemeye başlayacaktır.
Kaynak: MORAL DÜNYASI DERGİSİ
Çocuğun iştahını açmanın yolları
Her çocuğun büyüme oranıyla ilgili olan bir yemek yeme miktarı vardır. Yıllar ilerledikçe başlangıçta alınan yiyecek miktarı azalabilir. Aile içinde yaşanan olumsuzluklar, abur cubur gıdalar ve yemek zamanını bekletmek de çocuğun iştahını kaçırabilir. Erinlik ve ergenlik döneminde ise iştah yeniden artabilir
İştahı bir yemeğin zevkle, neşeyle ve arzuyla yenmesi olarak açıklayan Psikolog Yüksel Demirer, iştahsız çocuklar için yapılması gerekenleri anlattı.
İştahsız bir çocuk için öncelikli olarak ne yapılmalı?Lokmayı uzun süre ağzında çeviren, çiğnemek için zaman kazanmaya çalışan, tabağındaki yemeği bir türlü bitiremeyen bir çocuk karşısında önce aklımıza fiziksel bir rahatsızlığın varolup olmadığı gelmelidir. Örneğin; yüksek ateş, kulak ağrısı, boğaz ağrısı, nefes almayı güçleştiren nezle ve grip gibi üst solunum yolları enfeksiyonları, çocuğun sofrada nazlanmasına neden olur. Böyle durumlarda doktor kontrolünden geçirilen çocuğa, önerilen biçimde yiyecek verirken çocuğun isteklerini de dikkate almak en uygun yoldur. Hastalık sırasında çocuğu yemek yemeye zorlamanın hiçbir yararı yoktur. İştahla ilgili olarak anne-babaların kabul etmeleri gereken en önemli şey; çocukların farklılıklar göstermesidir. Bu nedenle de başka çocuklara bakarak, onların yemek yeme davranışıyla kendi çocuğunuzun yemek yemesini kıyaslamak, çocuğunuzun daha az yediğini düşünmenize neden olabilir.
YEMEKTE ISRARCI OLMAYINÇocuğun iştahını neler keser?
Çocuğu iştahlı ya da iştahsız yapan faktörlerin başında, onların iç dünyalarında yaşadıkları şeyler büyük önem taşır. Çocuğun bilinçaltına yerleşmiş bir endişe, üzüntü, nefret veya kıskançlık gibi bir duygu onun iştahını kesebilir. Bu nedenle iştahsız bir çocuk için öncelikle organik birrahatsızlığının olup olmadığı araştırılırken, diğer yandan ruhsal çatışmalarının olup olmadığı, duygusal bir sorunun bulunup bulunmadığı da araştırılmalıdır.
Çocuğu iştahlı ya da iştahsız yapan faktörlerin başında, onların iç dünyalarında yaşadıkları şeyler büyük önem taşır. Çocuğun bilinçaltına yerleşmiş bir endişe, üzüntü, nefret veya kıskançlık gibi bir duygu onun iştahını kesebilir. Bu nedenle iştahsız bir çocuk için öncelikle organik bir
Nasıl davranmalı?
Herşeyden önce çocuğa sofrada yemek yemesi için zor kullanılmamalıdır. Her çocuğun kendine özgü yemek yeme kapasitesi olduğundan çocuk daha fazlasını yiyemez. Çocuğun yemesi konusunda ısrarcı olunduğunda çocuk kendisine fazla gelen gıdayı çıkartılabilir. Her çocuğun büyüme oranıyla ilgili olarak yemek yeme miktarı vardır. Örneğin, yıllar ilerledikçe başlangıçta alınan yiyecek miktarı azalabilir. Erinlik ve ergenlik döneminde ise, iştah yeniden artabilir. Yemek zamanından önce çocuğa verilen şekerlemeler, çikolatalar ve cips gibi abur cubur gıdalar da iştahı engelleyebilir. Ancak, çocuk acıktığında yemek zamanını beklemeden ona yemeğini vermek gerekir. Acıkan çocuğa ısrarla yemek zamanını bekletmek onun iştahının kaçmasına neden olabilir. Henüz yemeği hazır olmamış çocuğa, alması gereken gıdalardan bir miktar verilerek iştahının kaçmamasına yardımcı olunabilir. Çocuğun sofrada oyalanması ve yemeğini ağır yemesi karşısında tepki göstermemek en iyisidir. Bu arada çocukla konuşmak, hikayeler anlatmak, şakalar yapmak da onun yemek yemesini zevkli hale getirebilir.
Herşeyden önce çocuğa sofrada yemek yemesi için zor kullanılmamalıdır. Her çocuğun kendine özgü yemek yeme kapasitesi olduğundan çocuk daha fazlasını yiyemez. Çocuğun yemesi konusunda ısrarcı olunduğunda çocuk kendisine fazla gelen gıdayı çıkartılabilir. Her çocuğun büyüme oranıyla ilgili olarak yemek yeme miktarı vardır. Örneğin, yıllar ilerledikçe başlangıçta alınan yiyecek miktarı azalabilir. Erinlik ve ergenlik döneminde ise, iştah yeniden artabilir. Yemek zamanından önce çocuğa verilen şekerlemeler, çikolatalar ve cips gibi abur cubur gıdalar da iştahı engelleyebilir. Ancak, çocuk acıktığında yemek zamanını beklemeden ona yemeğini vermek gerekir. Acıkan çocuğa ısrarla yemek zamanını bekletmek onun iştahının kaçmasına neden olabilir. Henüz yemeği hazır olmamış çocuğa, alması gereken gıdalardan bir miktar verilerek iştahının kaçmamasına yardımcı olunabilir. Çocuğun sofrada oyalanması ve yemeğini ağır yemesi karşısında tepki göstermemek en iyisidir. Bu arada çocukla konuşmak, hikayeler anlatmak, şakalar yapmak da onun yemek yemesini zevkli hale getirebilir.
Konu Etiketleri:
bebek yemek yemiyor, çocuklarda iştah açmak için ne yapılır, bebek yemezse, cocuklarin istahi nasil acilir, bebeğin iştahini açmak için, çocuklarda iştah açmak, çocuklarda iştah açmak için, yemeyen bebeğe ne yapmalı, yemek yemeyen çocuğa ne yapılır, yemek yemeyen bebekler, çocukların iştahının açılması için ne yapılmalı, süt çocuklarında iştah aç, yemek yemeyen coçuklar için ne yapabiliriz, yemeyen çocuğa ne yapmalı, bebeklerde iştah açmak için ne yapmalı, bebekerin iştahını açma içn ne yapmalı, bebek iştah açma, aç olan çocuğa nasıl yemek yedirirsiniz, çocuk iştahının açılması, cocuktaiştahacmakiçinneyapmalı, çocuklarda iştah açma, istah acmak icin ne yapmali, bebeklerde iştah açmak için, çocuk iştah açma, yemek yemeyen cocuk forum
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder