20 Haziran 2016 Pazartesi

Eyvah çocuğum ateşlendi!



Bugünlerde İstanbul’da havalar sıcak sonbahar havasından bir anda 10 derece düşerek buz gibi kış havasına büründü. Benim ve arkadaşlarımın çocukları da bundan bir anda etkilendi tabii. Parkta hırka ve polar ile gezmeye alışan çocuklar bir anda soğuk ile giyinmek istemediler. Biz bile bir anda bu hava değişimine alışamadık. Büyük kızım bir gece çok yüksek ateşlendi. Ateşi ilaçsız nasıl atlatıyoruz, ben de sizinle kendi bitkisel, homeopatik bağışıklığa müdahale etmeyen ama destekleyen uygulamalarımı paylaşmak istedim. Bir başka blogumda da hastalanmayan çocuk yetiştirmekten bahsetmiştim.


Çocuk doktorumuz bize ateşi çok güzel anlatmıştı: “Ateş vücudun savunma sistemidir, ilaçla veya duş ile müdahale etmeyin. İşi bitince kendiliğinden düşer. Sadece gece uyuması açısından, uyuyamaz sayıklarsa o zaman düşürebilirsiniz, suya sokun, rahatlatın.” demişti. Tabii ateşi düşürmek anne ve babanın gece herkesin uyuyabilmesi ve ertesi gün de rahat etmesi açısından ilk başta iyi gözüküyor. Ancak bağışıklık sisteminin işine karışılmazsa ateş genelde bir gece en yüksek şiddette sürer ertesi güne düşmeye başlar, yine de ufak dalgalanmalar 4 güne kadar sürebilir. Ben genelde uyumama pahasına ateşe 40 derecede bile düşürme adına müdahale etmiyorum. Sadece doğal ilaçlarla destekliyorum.

Kitap bilgilerine göre, ateş vücudun çoğunlukla viral ya da bakteriyel bir enfeksiyona karşı tepkisidir. Buna yol açan şeye karşı kendini koruma mekanizmasıdır. Genelde yüksek ısılarda enfeksiyona yol açan bakteri ve virüsler yaşayamaz. Yüksek ateşte enfeksiyonla savaşan beyaz kan hücreleri sayısı, savaşma gücü ve hızı artar. Yetişkinlerde ateşin yüksekliği hastalığın şiddetini gösterirken çocuklar 40.5 derecede sıradan bir grip atlabilir veya 37.5 derecede ciddi bir hastalık atlatıyor olabilir.

Ateş sırasında eğer çocuğunuzda kırmızı lekeler, şiş lenf bezleri varsa çocuk hastalıklarından şüphelenebilirsiniz.

Yüksek ateşte havale ise tüm annelerin korkulu rüyası haline gelmiş. Aslında havale yüksek ateş gibi düşük ateşlerde de görülebilir. Doğal Anneyim Facebook gurubumda bunu yaşayan anneler var. Elimdeki favori çocuk hastalıkları kitabımda (Smart Medicine for a Healthier Child, , M.D.Robert Roundtree, MSN. Rachel Walton) ise ateşin hızla yükselip düşmesinden ziyade çok düşük bir yüzdedeki çocuklarda özel durumlarda yatkınlık yüzünden havale olduğu yazıyor. Bu çocuklar bir kere havale geçirince %50’si tekrar geçiriyor, bunların da %30’u 3. defa geçirebiliyor. Ben de çocukken iki kere havale geçirmişim. Havale geçirmekte olan bir çocuk görmek çok zorlu bir deneyim olsa da, havalenin kalıcı bir hasara, ya da bunun epilepsi ya da başka kasılma rahatsızlıklarına yol açtığı hakkında bilimsel bir kanıt yok. Yine de havale geçiren bir çocuğunuz varsa, mutlaka acilen doktorunuzla görüşüp sebep olan şeyin incelenmesi ve tekrarlanmaması için önlem alınmasında fayda var.

Doktorunuzla görüşmeniz gereken durumlar
Eğer çocuğunuz;
*6 aylıktan küçük ve ateşliyse,

*6 aylık-3 yaş arasında ve 39 derece ve üstü ateşi varsa,

*3 yaş üstünde ve 40 derece ve üstü ateşi var, normal ateş düşürme yöntemleri işe yaramıyorsa,

*yaşının önemi olmaksızın tepkisiz, kendinden geçmiş, sıradışı uykulu, aşırı rahatsız, boynunda tutulma, nefes almada güçlük, idrara çıkmada azalma ya da size göre bir terslik var ise mutlaka doktorunuzu arayın.

Konvensiyonel ilaçlar ile ateş tedavisi
Dört senedir çocuklarımda hastalandıklarında doğal yöntemleri kullanıyorum, çok şükür ki antibiyotik kullanımı hiç gerekmedi. Her seferinde doğal destekler, bitkiler ve homeopati yardımımıza koştu. ilaçların aşağıdaki yan etkilerini bilmekte fayda var.

*Asetominofen (Tylenol vb.) ateş düşürür, ağrıları dindirir. Ancak yüksek dozda karaciğer rahatsızlıklarına yol açabilir.

*İbuprofen ateş düşürür, ağrı keser. Mide rahatsızlığını önlemek için yiyecekle birlikte verilmelidir. Yan etkilerini prospektüsten okuyun, ben bakınca çok rahatsız olmuştum.

*Parol, parasetamol gibi ilaçlar karaciğere toksik olduğu için kullanılmamalıdır. Bu ilaçların kalp hastalarında kalp krizi riskini artırdığı gözlenmiştir.

*Aspirin sakın vermeyin. Ateş genelde viral sebeplerle olur. Virüs enfeksiyonlarında aspirin kullanımı Reye’s Sendromuna, çok tehlikeli bir karaciğer hastalığına yol açar.

Beslenme
Hastalık anında vücudumuz enfeksiyonla savaşmak adına çok enerji harcar. Bu sebeple yenen yiyecekler sindirimi kolay ama vitamin ve mineral açısından zengin olmalıdır. Hastalık hallerinde hayvansal gıdalar sindirimi zor olduğu için tüketilmemeli, daha çok bitkisel besinler, içme suyu, bitkisel çaylar, sebze çorbaları ve sulandırılmış meyve-sebze suları yenip içilmelidir. Şeker ve hayvansal yağlar iç toksisite yarattığından, süt ve süt ürünleri mukusu artırdığı için uzak durulmalıdır. Açlık, genelde hastalık anında çocukların canları bir şey istemediği için uygulanabilecek başka bir yöntemdir. Çocuk istemezse zorla yemek verilmez. Vücut iyileşmek için mevcut depolarını kullanır, kilo kaybı olsa da hastalık sonrasında çocukların iştahı yerine gelir.

*Vitamin C’nin enfeksiyon önleyici özelliği vardır.

Bitkisel tedavi
*Titremeleri azaltmak ve terlemeyi artırmak için bitki çayı: oğulotu yaprağı (sakinleştirici, terlemeyi artırıcı), papatya (rahatlatır), nane yaprağı (ateşi düşürür), meyankökü (tatlandırır, boğaz enfeksiyonuna karşı, diğer bitkilerin etkileşimini artırır). 2 yaş üstüne günde yarım bardak 4 kere verilebilir. Emziren anneler bir gün boyunca 4 kere 1 bardak mümkün olduğu kadar sıcak içerse, sütünden bebeğine geçecektir. Çayı tatlandırmak için bal kullanmayın, balın 36derece üstüne ısıtılmaması gereklidir, içeriği bozulur.

*Baldırları limon suyuna batırılmış kumaş ile sarmak ateşi düşürür. Bir bardak kaynama noktasında suya bir limon suyu eklenir. Kumaş veya çorap bu suya batırılır. Ilık dereceye inince baldırlara sarılır, üzerine kuru bir çorap giydirilir ve battaniye örtülür. 20 dakika bırakılır.

*Ekinezya ve altınmühür (goldenseal) formülü bağışıklığı artırır, enfeksiyonla savaşma gücünü artırır. Her iki saatte bir doz, 8 saat boyunca verilebilir. Sonra bu günde 3 doza indirilir, bir hafta boyunca devam ettirilir.

*Sarımsak antibakteriyel özelliği itibariyle enfeksiyonu düşürür. Toz kapsül halinde ya da çorbada verilebilir.

*Zencefil çayı soğukalgınlığı kaynaklı ateşte etkilidir. Titremeleri azaltır, terlemeyi artırır. Çocuğunuza yarım bardak, günde 4 kere verebilirsiniz. Çok acı gelirse, meyve suyu veya su ile seyreltin.

Homeopati ile tedavi
Çocuğunuz ateşlendiğinde semptomlarına uygun homeopatik remediyi mümkün olduğunca erken vermeye başlayın. 30dk içinde bir cevap görmelisiniz. Genelde 1-2 doz sonra ateş düşmeye başlar. Eğer cevap alamazsanız başka bir remedi deneyin. 2 remedi denemiş ve etkili olmamışsa doktorunuzu ve homeopatınızı arayın. Homeopati desteği için Doğal Anneyim grubundaki homeopat önerilerine bakabilirsiniz. Ya da Türkiye Homeopati Derneği ile iletişime geçebilirsiniz.
Uygulama yöntemi: Ben çoğunlukla evde 30C ve 200C kullanıyorum. Bir granül bir bardak 160ml suda bekletilir. Eriyince bir çay kaşığı bu sudan verilir. Mümkünse ağızda 1 dk bekletilir sonra yutulur. Bir doz verilince 1 saat sonra iyileşme olmazsa ikinci doz verilir. İkinci doz öncesinde bardaktaki su 60cm yüksekten bir kitap üzerine ya da elinize kuvvetlice vurularak 10 defa çalkalanır (succussion) sonra bir çay kaşığı verilir. 3 maksimum 4 dozdan sonra yine iyileşme olmazsa başka remedi denenir. Her doz arasında 1 saat beklenir ve mutlaka çalkalama yapılır. Çalkalama ilacın gücünü artırır. Homeopatik ilaç dozu olarak 30X, 9C, 30C, 200C evde kullanılabilir. Homeopati ile ilgili  daha fazla bilgi için röportajımabakabilirsiniz.

*ACONITE, ateş henüz başlarken ve ani ateşlerde etkilidir. Soğuk rüzgara maruz kalmış olabilir. Bir türlü rahatlayamadan, yatakta dönüp duran, sakinleştirilmesi zor, hiperaktif, belki de korkmuş çocuklara önerilir. İki doz sonrasında başka remediye geçin.

*ARSENICUM ALBUM, gece yarısı ile 02.00 arası ateş artınca kullanılır. Bu çocuklar huzursuz ve yerinde duramaz, bacaklarında ağrı vardır. Başında soğuk kompres ve bacaklarında battaniye ister.

*BELLADONA, ani ateşlerde kullanılır. Çocukta titremeler, kızarmış bir surat ve hararetli bir vücut vardır. Göz bebekleri genişlemişses ve ışık rahatsız eder.

*BRYONIA, ateşli ve irritable çocuklarda, aşırı susama ve muhtemelen kabızlık varsa kullanılır. Çocuk dokunulmamak ve yalnız kalmak ister.

*CHAMOMILLA, diş çıkarma ilişkili ateşlerde kullanılır. Çocuk her türlü ısıda, sıcak odada, battaniye altında ve gece rahatsız hisseder. Bebekte bir sıcak ve kırmızı yanak, bir de soluk ve soğuk yanak vardır. Gece boyunca ağlayarak uyanır, gelmek üzere olan bir diş ateş sebebi olabilir. Kucakta dolaştırılınca rahatlaması kısa sürer. Bebeğin yanaklarının kızarıklığı gider ve kucak istemesi biterse ateşi FERRUM PHOSPHORICUM ile çözümlenebilir.

* FERRUM PHOSPHORICUM, orta seviyede ya da daha önce ACONITE veya BELLADONA ile düşürülmüş ateşte etkilidir. Ani oluşmayan, yüksek olmayan ateşte kullanılır. Çocuk soluk görünür ve güçsüz hisseder.

*GELSEMIUM, tüm vücudu ağrıtan ve kızartan ateşte etkilidir. Göz kapakları ağır ve yarı kapalı olur, susama olmaz.

*MERCURIS SOLUBILIS, ateş yanısıra kötü kokulu ağız kokusu, vücut kokusu, dışkı ya da idrar varsa etkilidir.

*PHOSPHORUS, öksürük veya üst solunum yolu enfeksiyonu olan ateşlerde etkilidir. Çocuk buz gibi soğuk içecek ister ama uzun süre midesinde tutamaz.

Akupresür (Acupressure) ile tedavi
Dört kapı uygulaması ile ateşi temizleyin, sakinleştirin ve çocuğu gevşetin.
Bunun için el ve ayak baş parmağı ile işaret parmağı arasındaki yumuşak kaslı dokuya, sıkıca iki taraftan baş parmak ve işaret parmağınız ile bastırın. Acıdan çok “iyi bir basınç” hissedilmeli. İlk önce sağ el ve ayağa aynı anda yapın, sonra öteki tarafa uygulayın. Uygulama iki şekilde yapılabilir. Bir ila üç dakika boyunca ağrı geçene kadar devamlı aynı basınç uygulanır. Ya da ikinci yöntemde 10 saniye basınç uygulanır, 10 saniye bırakılır sonra tekrar 10 saniye basınç uygulanır, 10 saniye bırakılır. Bu 10 kere tekrarlanır. 

Genel öneriler
*Dehidrasyonu önlemek için mümkün olduğunca sıvı tüketimi olmalıdır.

*Çocuğunuzu beline kadar ılık su dolu küvette sünger ile ovalamak ateşi düşürebilir. Bir kaç bardak ateş düşürücü bitki çayı banyo suyuna katılabilir. Papatya çayı gevşetir.

*Asla soğuk su veya alkol ile ovalamayın. Soğuk veya alkol kan damarlarını daraltarak ısının vücuttan atılmasını zorlaştırır.

Kaynak: Smart Medicine for a Healthier Child, , M.D.Robert Roundtree, MSN. Rachel Walton

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder